maandag 29 april 2013

3 redenen om havermout te gebruiken voor je huid

Havermout is een populair product in de huidverzorging. Je komt het gebruik ervan vooral veel tegen bij gezichtsmaskers en bij zeep.  De 'oatmeal-milk-honey' zeep is zo wat een klassieker in de zeepwereld. Ik zelf hou ook wel van die combinatie daarom wilde ik eens wat meer weten over de werking van havermout en waarom het zo goed voor je huid is. Hieronder beschrijf ik de drie (voor mij) belangrijkste redenen die ik gevonden heb om havermout te gebruiken.

1. Het gaat jeuk tegen
Iedereen die om wat voor reden dan ook een jeukerige huid heeft, weet hoe vervelend dat is. Van jeuk kun je knettergek worden en door het krabben beschadig je je huid ook nog eens. Havermout heeft een kalmerende werking op de huid waardoor het de jeuk tegengaat.

2. Het verwijdert dode huidcellen
Oftewel, je kunt ermee scrubben. Dit kan zowel met de grove havermout als met de gemalen havermout. Het is blijkbaar een kwestie van smaak. Sommige mensen houden van een stevige scrub, andere niet.

3. Het absorbeert olie/onzuiverheden
Om deze reden komt het dus vaak voor in gezichtsmaskers. Hier en daar las ik wel dat het niet te lang op je gezicht mag blijven zitten omdat het anders lastig wordt om het masker van je gezicht te halen. Dit was volgens mij van toepassing op maskers waarin hele havermout zit.

Recepten
De recepten die ik gevonden heb voor gezichtsmaskers leken allemaal sterk op elkaar. Hier volgen er een aantal:

Havermout/water/honing
Havermout/water/citroensap/honing
Havermout/yoghurt/honing
Havermout/banaan/honing

Ik heb het zelf bij het zeep maken gebruikt. Ik heb hiervoor havermout laten trekken in gekookt water. Het water (havermoutmelk) heb ik gebruikt om m'n lijwater te maken.

woensdag 24 april 2013

Bier zeep

Waar bier allemaal niet goed voor is, je kunt er zelfs zeep van maken! Wel even de prik er af natuurlijk, anders zit het denk ik tegen het plafond aan. Ik had het bier niet ingevroren maar het heeft wel een nacht in de koelkast gestaan. Achteraf had ik het misschien wel beter in kunnen vriezen maar aangezien het niet zo'n grote hoeveelheid was, ging het best goed. Ik had wel even een ijsbadje klaar gezet en deze heb ik ook wel moeten gebruiken. Gelukkig ging het nog net goed.

Ik had de zeep niet geparfumeerd omdat ik niet het risico wilde lopen dat de zeep ging verbranden door het bier. De geur van de mislukking met de tomatenpuree hing nog in mijn neus en het zou zonde zijn van de geur die er dan in zou gaan. Uiteindelijk is het wel goed gegaan deze keer maar door het bier had het niet echt een lekker geurtje. De zeep rook niet naar bier ofzo maar ook niet naar de geur die ik gewend ben van ongeparfumeerde zepen.


Ik heb alleen geen flauw idee wat die tikkeltjes zijn. Het lijkt wel bruine suiker. Maar omdat ik bier had gebruikt in plaats van water, had ik geen suiker toegevoegd. Suiker kan het dus niet zijn. Misschien toch wat verbrand?

Stearine zuur in de zeep testen-deel 2

Ik wilde het verschil tussen zeep met stearine zuur en zeep zonder stearine zuur wel eens naast elkaar testen. Dus maakte ik de meest simpele zeep die je maar kunt bedenken; olijfolie zeep. Om 12.35 uur zat de zeep in de malletjes. Nu wachten....


De volgende dag om 12.00 uur heb ik de zeep met stearine zuur uit de mal gehaald. Deze was zo hard, dat de zeep er waarschijnlijk al uren eerder uit had gekund (helaas had ik niet eerder de tijd ervoor).

Om 20.00 uur heb ik de zeep zonder stearine zuur uit de mal gehaald. Dit moest ik wel voorzichtig doen want de zeep was nog steeds niet helemaal uitgehard. Nu doet een olijfolie zeep er ook wel wat langer over om uit te harden maar toch had ik zo'n groot tijdsverschil niet verwacht.

Ondanks dat ik bij deze test de hoeveelheid stearine zuur weer had verlaagd, blijft het zeepje plastic-achtig aanvoelen. Dit zal dus niet een standaard toevoeging aan mijn zepen worden. Maar wel handig als je snel resultaat wilt.

Stearine zuur in de zeep testen-deel 1

In de Amerikaanse filmpjes zie je vaak dat ze Sodium Lactate toevoegen aan de zeep. Dit zorgt er o.a. voor dat de zeep sneller hard wordt. Nu heb ik geen Sodium Lactate in huis maar wel stearine zuur. Dit zou hetzelfde effect hebben. Dat moest ik natuurlijk een keer testen.

De eerste keer dat ik het testte had ik de hoeveelheid verkeerd berekend. Al na een uur kon ik de zeep uit de malletjes halen! Dit waren wel van die ronde malletjes maar dan nog. Het was door en door hard. Het nadeel was, dat er bijna geen tijd was om er iets leuks van te maken. Ik wilde swirlen met twee kleuren maar uiteindelijk heb ik de zeep in de mallen kunnen scheppen.

Nog een keer opnieuw testen dus maar dan met minder stearine zuur. Dit keer was het beter gegaan. Ik had weer twee kleuren gemaakt en deze keer kon ik wel swirlen. Ik had zelfs nog tijd om de bovenkant een beetje op te leuken.


Deze keer duurde het wat langer voordat het helemaal uitgehard was. Dit kwam natuurlijk ook omdat ik nu een grotere mal had gebruikt. Toch heb ik dezelfde dag de zeep nog kunnen snijden. Dat lukt me anders niet zonder stearine zuur.


Hier en daar zitten wel wat witte tikkels. Ik denk dit stearine zuur is. Het resultaat vind ik...plastic-achtig. Alsof het stukjes plastic zijn in plaats van stukjes zeep. Bij de eerste test was dat wel erger. Persoonlijk houd ik er niet zo van. Dan maar wat langer wachten...

zaterdag 20 april 2013

Driekleurig viooltje zeep

Ik wilde een keer de funnel swirl proberen en zoals altijd wilde ik het ene nieuwe met het andere nieuwe combineren. Ik had namelijk ook driekleurig viooltje kruid in huis. Deze wilde ik ook graag eens proberen in zeep. Dat doe ik dus nooit meer! Het is net of de zeep in een berg hooi is gevallen. Beetje jammer. Naast driekleurig viooltje had ik ook groene klei en gemalen havermout toegevoegd. De gemalen havermout deed het eindresultaat ook niet echt goed.


Ik wilde de zeep met drie kleuren maken; paars, geel en wit. Paars had ik niet dus had ik rood en blauw gemengd. De uiteindelijke kleur is meer blauw dan paars geworden. Het geel was toen de zeep net gemengd was net een mosterd kleur maar na een tijdje lijkt het meer roze. Alleen het wit is geworden wat het moest worden...wit.

donderdag 18 april 2013

Suiker schuim

Een schepje  suiker bij je loog zou voor beter schuim zorgen. Dat wilde ik natuurlijk wel proberen. Maar gewoon een recht toe-recht aan zeep maken, vond ik een beetje saai. Dus heb ik twee kleurtjes gemaakt om mijn swirl techniek wat meer te oefenen. Jammer genoeg had ik niet genoeg gekleurde zeep over om de bovenkant ook goed te swirlen maar de zeep was verder wel gelukt.



Helaas had ik weer eens niet genoeg geduld. Voor mijn gevoel was de swirl in de zeep zelf wel goed gelukt en dus wilde ik snel kijken. De volgende dag heb ik dus meteen geprobeerd om de zeep uit de mal te halen. Dat is dus helemaal mislukt. De zeep was helemaal kapot gegaan. Dat was jammer. Gelukkig had ik geen geur toegevoegd!

Uit nieuwsgierigheid had ik wel een stukje zeep geprobeerd, ondanks dat ie pas een dag oud was. En wat bleek? Er kwam inderdaad meer schuim van af. Dat ga ik onthouden!

(kokos)Melk-Honing-Havermout zeep

Ze zeggen dat cosmetica om gevoel draait en dat is ook echt zo. Van sommige dingen krijgen wij vrouwen (en misschien ook mannen?) zo'n heerlijke kriebel. Of het nu door de geur, het gevoel of het uiterlijk komt. Goede cosmetica geeft een gevoel van luxe, van weelderigheid. En we zijn allemaal op zoek naar dat "Cleopatra gevoel".

Kokosmelk geeft mij dat gevoel. Ondanks dat je met kokosmelk misschien eerder aan de welbekende Bounty reclame zou denken, krijg ik daar heel erg dat "Cleopatra gevoel" bij. Het kon dan ook niet anders dan dat ik een zeep zou maken met kokosmelk. Honing en gemalen havermout versterken dat gevoel ook nog eens dus het werd een Melk-honing-havermout zeep.

Voor de geur had ik een combinatie gemaakt van Wild honeysuckle p.o. en ylang ylang p.o. en dit alles had ik in een pringles bus als mal gedaan. Het rook zo ontzettend lekker toen het klaar was. Even was ik bang dat het zaakje zou verbranden, maar dat was gelukkig niet gebeurd. Het eindresultaat is misschien niet het mooiste zeepje maar wel een "Cleopatra zeepje".



Slagroom zeep, oftewel cream soap

Het is dat ik dit zelf gemaakt heb, anders zou ik waarschijnlijk denken dat ik het op zou kunnen eten. Of op z'n minst nog als bodybutter zou kunnen gebruiken. Maar nee, het is echt zeep. Ik noem het slagroom zeep en ik zal vast niet de enige zijn die dat doet. Het is heerlijk romig...als slagroom.

Ik was het al een aantal keren tegen gekomen op internet en ik wilde het toch ook wel eens proberen te maken. Maar ja, je had er een crockpot voor nodig en KOh, wat niet per post verzonden mocht worden, dus het was er lange tijd niet van gekomen. Uiteindelijk toch een crockpot gekocht (ik wist niet eens dat die dingen bestonden) omdat ik ook HP zeep wilde maken. Toch had het nog wel een tijdje geduurd voordat ik me aan deze zeep ging wagen. Dit kwam mede door de KOh, die kon ik nergens in de buurt kopen. Uiteindelijk heb ik het toch via internet kunnen bestellen.

Het was wel even wennen om het te maken. Alleen al het recept maken was lastig omdat ik een combinatie van de NaOh en de KOh moest maken. Er zijn niet veel zeepcalculatoren die dat kunnen. Ik heb er uiteindelijk maar eentje kunnen vinden, maar dat was meteen ook wel een goede. Dit is de link naar die calculator mocht je het ook een keer willen proberen. Voor mijn andere zepen heb ik trouwens de soapcalc steeds gebruikt.

woensdag 17 april 2013

Compleet mislukt...filet americain

Na het één en ander gelezen te hebben over natuurlijk kleuren, wilde ik het ook eens gaan proberen. Met tomatenpuree zou ik een mooie zacht oranje kleur krijgen. Dus ik tomatenpuree ingevroren (anders verbrand het) en toen aan de slag. Maar zelfs in bevroren toestand begon het al ontzettend te stinken toen ik er het NaOh bij deed. Pfff echt een stand! Dat had al een waarschuwing voor me moeten zijn maar ik ging gewoon verder.

Nadat ik het bij m'n oliën had gedaan, kreeg ik nou niet bepaald een mooie zacht oranje kleur. Het was zelfs fel oranje. Weer een waarschuwing, weer ging ik gewoon verder. Ik wist dat kleuren vervagen tijdens het "rijpen".

De zeep werd vrij snel dik dus ik heb het snel in de mal gepropt. Bovenop had ik met een stokje wat structuur aangebracht en wat groene kruiden. "Das leuk" dacht ik. Nou, niet dus. De zeep is zo vies en lelijk geworden dat ik er zelfs de foto van heb weggegooid. Gadver! Het zag er uit als filet americain en rook naar rotte eieren! Nog nooit heb ik zo'n compleet mislukte zeep gemaakt. Alles is de prullenbak in gegaan.

Later leerde ik dat die rotte geur na verloop van tijd, misschien al wel na een week, weg had kunnen gaan. Maar ik heb er nooit spijt van gekregen dat ik de zeep heb weggegooid.

Coco cupcake

Ik wilde zo graag een keer een zeep maken met kokosmelk er in. Ik wilde ook graag eens zo'n cupcake zeep maken (die zijn zo schattig) én ik wilde graag mijn nieuwe p.o. coconut/rose gebruiken. Dat alles kwam samen in deze cupcakes. Ik had nooit verwacht dat het zou lukken maar uiteindelijk is het in één keer goed gegaan.


Ze zijn (bijna) precies geworden zoals ik het bedacht had. Alles ging goed, tot aan de kleine roosjes toe! En de geur paste er perfect bij. Dat maak ik niet vaak mee dat een zeep meteen goed gaat. Ik vond het best leuk om ze te maken maar ik denk dat het de eerste maar ook meteen de laatste cupcakes zijn die ik heb gemaakt.

Roze/witte zeep met hartjes

Deze techniek had ik op internet gevonden en dit mòest ik gewoon zelf een keer proberen. Vele pogingen waren mislukt alvorens ik deze zeep had gemaakt.


Er zit plastic folie overheen om te voorkomen dat er aanslag op zou komen. Ik was zo trots op dit resultaat! Maar helaas, toen ik de zeep (natuurlijk te vroeg) uit de mal wilde halen, ging het kapot. Jammer, jammer, jammer. Gelukkig had ik er wel een foto van gemaakt. Ik vind het er zo schattig uit zien.

Zo zie je maar weer, de aanhouder wint. Nu alleen nog het geduld op leren brengen om te wachten.

Lavendel-Salie zeep HP

HP, oftewel Hot Process, is niet echt mijn ding. Sommige mensen houden van die grove structuur. Ik niet zo. Maar toen ik net begon met zeep maken, kon ik natuurlijk niet wachten op het resultaat. Vandaar dat ik een paar keer HP zeep gemaakt heb. Ondertussen ben ik er weer van afgestapt. Ik vind het veel te leuk om swirls (proberen) te maken en dat gaat echt niet met HP.

Van veel zepen heb ik helaas geen foto's gemaakt, maar van deze Lavendel-Salie zeep toevallig wel. Het is een fijne zeep geworden maar om eerlijk te zijn, het ziet er niet echt mooi uit...



Ik had verse salie blaadjes gedroogd, fijn gemaakt en toegevoegd. Verder had ik er lavendel p.o. bij gedaan. Helaas was de zeep nog iets te warm want volgens mij is de geur vervlogen. Maar misschien had ik er gewoon te weinig bij gedaan. Ik rook er in ieder geval niet zoveel meer van toen de zeep afgekoeld was.

Het begin

Een paar jaar geleden ben ik aan een nieuwe hobby begonnen. Ik was eigenlijk op zoek naar een paar leuke receptjes om maskertjes te maken samen met mijn nichtje. Ze zou komen logeren en samen zouden we lekker gaan tutten. Nu hou ik wel van een uitdaging en het "prak een banaan, doe er yoghurt en honing bij en smeer het op je gezicht" was in mijn ogen iets te simpel. Dus ik ging verder zoeken en al snel vond ik een website waar ze kant en klare pakketten hadden om gezichtscrème te maken. Dit begon interessant te worden!

Emulgator, stabilisator, vetfase en waterfase, precies de goede hoeveelheden en de goede temperaturen. Deze uitdaging klonk als muziek in mijn oren. Ik heb natuurlijk meteen zo'n pakket besteld en een paar dagen later stond de postbode aan de deur met dè doos. Toen ik al de potjes en flesjes zag, begon ik spontaan te glunderen. Ik heb de handleiding snel, snel doorgelezen en ben toen de keuken ingevlogen.

Ik had geen flauw idee wat ik allemaal aan het doen was maar ik vond het helemaal geweldig! Mijn eerste crème was (gelukkig) meteen gelukt en op dat moment was ik verslaafd. Uren ben ik op internet aan het zoeken geweest naar informatie, recepten en ingrediënten. Ik heb veel geprobeerd en er is veel mislukt maar dat maakte mij niets uit; als ik maar lekker kon wegen en mengen. Een hele tijd heb ik alleen maar crèmes gemaakt. Maar naarmate ik er meer verstand van begon te krijgen, ben ik ook andere dingen gaan proberen. Lotions, tonics, bodybutters en zalfjes, ik vond het allemaal even leuk.

Toen brak het moment aan dat ik eigenlijk alles wel een keer geprobeerd had. Maar nog steeds kriebelde het. Ik wilde meer. Ik heb toen een paar gietzeepjes gemaakt maar hier zat niet genoeg uitdaging in voor mij. Ik ben me toen gaan verdiepen in "echte" zeep maken. Hier begon ik weer van te glunderen. Ik kon weer gaan meten en wegen. Ik heb ze niet geteld maar ik heb veel mislukte zepen gemaakt toen ik begon. Maar dat maakte het me weer niets uit. Het enige wat ik er jammer aan vind, is dat ik er geen foto's van heb gemaakt.

Na ook hier mijn grootste honger naar experimenteren te hebben gestild, ben ik weer verder gaan kijken. Zo heb ik bruisballen gemaakt, "slagroom zeep", shampoo, vloeibare zeep en scheerzeep. Nu, na een aantal jaren, kan ik zeggen dat ik eigenlijk nog steeds wel verslaafd ben en ik kan er nog steeds van beginnen te glunderen als ik weer iets nieuws ontdek. Zo heb ik laatst een paar geurkaarsen gegoten. Ook weer zoiets waar je naar hartenlust mee kunt experimenteren...